Știm ce mâncăm în ziua de azi?

       Pe vremuri, alimentația era mult mai simplă. Ingredientele meselor zilnice erau mult mai puține. Industria alimentară era mai puțin dezvoltată iar alimentele sănătoase predominau. În zilele noastre, nimic nu se mai poate compara cu ce era atunci. Tehnologia a avansat iar alimentația oamenilor este influențată de mult mai mulți factori. În condițiile actuale, știm oare ce să mâncăm?
      Încerc să fac paralela mai mereu cu trecutul deoarece se presupune că trebuie să evoluăm, uitând trecutul nu vom evolua niciodată. Așadar, spuneam ca ingredientele erau limitate dar mult mai de calitate. Am auzit multă lume lăudând unele produse din era comunistă sau imediat după. Părerea mea este că se ținea mult mai mult la calitatea produselor. Paradoxal față de multe alte țări, populația României este în scădere continuă ceea ce nu ne poate face să spunem că se produceau mai puține alimente ca acum 20 de ani, de exemplu. Deci, semnalăm o scădere a calității produselor alimentare. Nu putem uita faptul că datorită dezvoltării tehnologiei, totul s-a schimbat. Fructele și legumele sunt îmbibate cu chimicale, prdusele modificate genetic sunt la tot pasul, despre mezeluri nu mai încape îndoială. Avansarea tehnologiei ne ajută să avem mâncare pe masă, în același timp, ne îmbolnăvește și îngrozește.
     Trecând la prezent, cred că fiecare ar trebui, mai întâi, să știe câteva informații esențiale despre fiecare aliment sau produs în parte. Asta înseamnă să se documenteze puțin dar, mai mult de atât, să citească eticheta produselor. S-au realizat numeroase reportaje ce reaminteau oamenilor că mereu trebuie să verifice eticheta alimentelor, dar acest lucru de multe ori nu se întâmplă. Tot așa , eticheta arată mult prea multe ingrediente nocive. Multora nu le pasă că mănâncă atât de nesănătos. Iar motivele sunt variate. Unul, este lipsa banilor. Dar, există alternative sănătoase și chiar ieftine pentru multele alimente pline de e-uri si conservanți. De exemplu, mezelurile pot fi înlocuite cu cârnați făcuți în casă, și uscați. Da, necesită puțin mai mult timp dar sunt mult mai sănătoși. Alt motiv este lipsa timpului. Aici sunt ferm convins că este și o comoditate nejustificată. Pentru priorități ne găsim mereu timp.
      De multe ori am auzit lumea spunând că ei mănâncă orice pentru că oricum toți murim. Totuși, e o mare diferență în a muri 50 de ani sau la 80. O alimentație echilibrată realiazată în cunoștiință de cauză este cea mai recomandată. Să fim informați este cheia. Mereu trebuie să fim conștienți de ceea ce mâncăm pentru a duce o viață liniștită.
      Cu toate că în ziua de azi multe lucruri s-au schimbat în rău, noi trebuie să fim stăpâni pe ceea ce punem în gură. Execesele trebuie făcute cu măsură, acumularea de cunoștiințe despre alimente și știut în permanență ce mâncăm. După ce vă veți răspunde la întrebarea din titlu, complet și corect, veți realiza cât de importantă este alimentația.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s