Educația politică-necesitate sau o inutilitate?

Zilele trecute vorbeam cu un coleg despre protestele recente. Bineînțeles, ele au creat o vâlvă fără precent pentru  România. Desigur, subiectul poate părea cam nepotrivit pentru vârsta noastră dar ne dădeam şi noi cu părerea. El spunea că e necesară introducerea unei materii în cadrul căreia copiii să învețe câteva informații cheie din domeniul politic. Am fost total de acord cu ceea ce spunea colegul meu, cântărind şi argumentele pro dar şi cele contra.

Aşadar, am început să reflectez puțin asupra a ce mi-a spus. Bun, clar materia trebuie introdusă cel mult la liceu. Mai repede este deja deplasat. Şi totuşi, profesori de unde? Ore de unde? Ce alte ore ar mai trebui tăiate pentru a face loc acestei noi materii? Totuşi, se vrea introducerea acestei materii? Greu de zis. Sunt multe întrebări fără răspunsuri dar cred că introducerea acestei materii ar fi o idee bună.
Pe ce mă bazez când spun asta? În primul rând faptul că un mare procent al tinerilor care sunt în pragul împlinirii vârstei la care vor putea vota , nu au nici cea mai vagă idee despre sistemul politic românesc. Educația politică a tinerilor nu există. Singura idee pe care ne-o putem forma este cea insuflată media sau rețele online. Ne luăm după turmă şi nu gândim cum ar trebui sau luăm decizii în necunoştiință de cauză. Tinerii sunt uşor de manipulat ori că aud ceva în media ori că văd ceva pe rețelele de socializare, este nevoie de o mică scânteie iar opinia lor este deja formată.

Să vorbim puțin despre protestele din ultima perioadă. Ele m-au făcut să fiu mândru că fac parte din generația care îşi face vocea auzită şi nu se lasă călcată în picioare. Pentru mulți dintre protestatari, am numai cuvinte de laudă. Dar mai sunt şi ceilalți. Iar ca să înțelegeți la ce mă refer, mă voi referi la câteva cuvinte ale profesoarei mele de română. La o oră recentă de română, ne vorbea despre aceste proteste şi a încheiat într-un anume fel. Nepotul ei fusese la proteste. Şi a chestionat câțiva tineri. I-a întrebat de ce protestează iar răspunsul lor a fost:”Noi protestăm pentru că aşa e cool.” Nu vreau să generalizez pentru că aş greşi, tot ce vreau este ca tinerii să fie informați şi perfect conştienți de ceea ce fac. 

Introducerea unei astfel de materii ar informa puțin tinerii cu privire la cei ce îi conduc, care este rolul lor, care le sunt drepturile şi importanța votului. 

Cu siguranță, stiința politica nu va fi introdusă ca materie prea curând pentru că ,tind să cred,  se vrea o masă de tineri manevrabili cu care se poate face orice. Noi insă,  avem datoria de a ne informa în cazul în care dorim să devenim nişte adulți competenți!

Mulțumesc pentru atenție!

23 februarie 2017

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s