Sportul rege în România

Fără dubii, sportul rege în România este fotbalul, un sport pe care mulţi îl cataloghează ca fiind banal. După părerea mea, acest sport este la fel de greu ca şi celălalte dar unde se învârt cei mai mulţi bani. Nu vreau să critic acest sport pentru şi eu îl urmăresc, totuşi vreau să trag un semnal de alarmă asupra nebuniei ce se petrecere în fotbalul românesc. 

De când mă ştiu, la televizor, pe canalele de sport văd doar fotbal. Fotbal, fotbal, fotbal şi iar fotbal. Este frustrant. Am ajuns să vorbim despre faptul că Alibec fumează şi că vezi doamne acesta ar fi motivul pentru care nu mai marchează. Presa intră continuu în viaţa persoanală în speranţa găsirii unei ştiri care să aducă rating. Ştiri din alte sporturi de abia îşi fac simţita prezenţa şi atunci când se întâmplă, trebuie să fie o performanţă mare pentru a aparea pe posturi, internet sau în ziare. Cei ce sunt analişti sportivi sau chiar ziarişti comentează încontinuu tot ce le vine prin cap, cu un limbaj extrem de elevat, în aşa fel în cât nimeni nu înţelege ce spun. De comentatori să nu mai vorbesc. Se complică încercând să aibă comentarii cât mai solide şi interesante.

Dacă tot am vorbit de media, să analizăm puţin şi echipele, conducătorii şi performanţele lor. Într-o ligă în care peste jumătate din echipe nu au salariile la zi şi sunt în pragul insolvenţei, nu ştiu ce pretenţii putem avea. Dacă până şi campioana României la fotbal are jucători şi membrii ai staffului neplătiţi de luni bune, noi tot ne întrebăm de ce nu sunt rezultate. 

Cel mai bun jucător din istoria fotbalului, Gică Hagi, nu este respectat cât ar trebui, nu neapărat pentru performanţele sportive, cât pentru academia extraordinară pe care a înfiinţat-o. Am petrecut destule vacanţe în Turcia. Când auzeau turcii că eram român, izbucneau: HAGI, HAGI, HAGI. Spuneau că pentru ei e un erou. Noi nici nu îl respectăm iar ei îl idolatrizează. 

Realitatea este că sportul nostru rege este în pragul colapsului. Oamenii care îl conduc sau l-au condus sunt mulţi, condamnaţi. Se învârt milioane de euro care sunt abuziv băgate în buzunar. Condiţii de pregătire nu există, de recuperare, de joc, stadioane de abia avem şi ne plângem că nu sunt spectatori şi nici rezultate.
Juniorii nu sunt crescuţi, abandoneaza sportul la vârste fragede şi nu avem generaţii care să vină din urmă.

Este foarte trist că incă promovăm din greu toate tâmpeniile care se întâmplă în acest sport. Media nu mai are timp pentru restul sporturilor, rar mai văd o emisiune dedicată acestui sport, maxim una pe săptămână dedicată unui singur sport. 

Trebuie să învăţăm să ne preţuim valorile şi să avem în vizor toate sporturile. Cel mai important este să nu mai furăm atât şi să muncim în favoarea tuturor, cinstit. Când von învăţa asta, vor apărea rezultatele iar sportul românesc va înflori dinnou!

11 decembrie 2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s