După 10 ani de studiu

Şcoala ar trebui sa fie locul în care ne formăm ca oameni şi învăţăm deprinderile necesare pentru a deveni adulţi responsabili şi de succes . Ei bine acest lucru este departe de a se întâmpla în învăţământul nostru. La nivel de liceu nimic nu se schimbă. Motivaţia rămâne aceaşi: să invăţăm pentru examenul maturităţii iar după,  rămânem cu nimic.

Niciodată nu voi spune că şcoala nu m-a învăţat nimic. Majoritatea lucrurilor învăţate au fost: cum să copiezi, cum să iei note cât mai mari cu puţin efort, cum să îţi convingi profesorii să nu îţi dea test. Recunosc am învăţat si câteva lucruri utile dar să fiu sincer acestea au fost prea puţine raportat la cât am avut de muncit. 

Ne confruntăm cu probleme diferite. La nivelul şcolii generale, lăsând la o parte clasele 1-4, se învaţă exclusiv pentru media de admitere. Lupta pentru note este acerbă. Este singurul lucru pe care elevul român îl are în minte. Astfel ne pierdem 4 ani din dezvolare pentru a toci efectiv mii de pagini în vederea intrării la un liceu cât mai prestigios.

La liceu treaba se schimbă. Se învaţă bineînţeles numai la materiile de Bac, şi asta in cazul în care chiar se învaţă. Deja distracţia începe, totul intră pe o ureche şi iese pe cealaltă iar media generală e neimportantă. 

Ce putem schimba în aceste cazuri? Păi sincer, totul. Totul trebuie regândit. Numărul materiilor începând din clasa a-7-a este mult prea mare. Elevii învaţă doar când trebuie şi apoi totul este dat uitării. Lucrurile practice sunt rare sau chiar lipsesc. Frica notelor proaste pândeşte la fiecare colţ şi nimeni nu face nimic. Noi nu putem schimba nimic, fiind prea mici. Conducerea este incompetentă pentru că sunt prea ocupaţi să fure. 

Aşa că “băieţii cu şcoala vieţii” sunt cei mai căutaţi. Cei ce ştiu să iasă din orice situaţie. De ce? Pentru că nu suntem învăţaţi să facem lucruri practice şi ne trezim ca nu putem să ne facem singuri de mâncare sau să reparăm ceva stricat în casă….

Vă mulţumesc pentru atenţie! 

29 octobrie 2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s