Viaţa adolescenţilor în prezent

Mulţi spun că a fi “copil”(adolescent) este foarte uşor. Viaţa noastră nu presupune muncă şi este relativ uşoară. Acest lucru este total eronat gândit de părinţi şi nu numai. 

De mic tata îmi spunea: “când eram eu mic viaţa era mult mai grea. Munceam zilnic pentru a avea ce mânca”. Chiar dacă îi dau mare dreptate în multe prinvinţe, nu pot fi de acord în totalitate. 

Vorbesc acum de tinerii cu vârste între 13 si 18-19 ani , adică începând chiar de la clasa a-5-a şi până la clasa a-12a. Suntem efectiv sufocaţi cu sute de ore pe lună, multe din ele inutile şi neimportante pentru anumiţi elevi. Este o realitate cu care ne confruntăm astăzi în România. Noi, elevii, reuşim cu greu să facem faţă programului. Zilnic avem în orar cel puţin 6 ore în majoritatea cazurilor,  dacă nu chiar 7. Desigur că pe langă asta , mai sunt şi temele sau lucrurile pe care trebuie să le reţinem. Să mai şi practici un sport şi să ai note mari, pare un lucru greu de relizat până şi pentru cei mai înzestraţi elevi.

În Canada există 6 materii obligatorii şi 4 opţionale la nivelul liceului. Tinerii reşesc să se concentreze pe ce le trebuie, orarul nu este atât de încărcat, le permite practicarea unui sport şi pe lângă asta ei chiar rămân cu ceva dupa terminarea studiilor. Acolo se  învaţă mult mai multe lucruri practice ce ne sunt necesare în dezvoltare. 

Nu spun să luăm modelul canadienilor, mă gândesc doar la revizuirea sistemului de învăţământ pentru a nu prosti generaţiile ce vin. Viitorul suntem noi. Totuşi suntem prea mici pentru a şti ce e bine pentru noi. Aşa că trebuie gândit un program bun care să ne ajute să devenim adulţi responsabili şi sănătoşi psihic şi mental. 

Noi nu putem schimba nimic. Cu toate că în trecut viaţa era  grea, acum situaţia este aceaşi. Mental ne este greu iar asta ne oboseşte şi fizic. Ne-am dori altceva, ceva mai bine gândit care să ne permită să facem lucrurile cu plăcere. Dar până atunci, încercăm să scoatem maxim din ceea ce ni se oferă! 

Până data viitoare, vă mulţumesc pentru atenţie!

20 octombrie 2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s