Limba latină, învechită pentru a fi predată sau nu?

Limba latină este predată în şcoli de mulţi ani dar materia devine din ce în ce mai inutilă pentru cerinţele din ziua de azi. Totuşi se poate ca o materie de tradiţie să fie scoasă atât de brusc din sistemul de învăţământ? 

În ultimul timp am auzit păreri care înclină mult balanţa spre faptul ca latina ar trebui scoasă din orar. Se crede că latina este  “o limbă moartă” şi în mare parte aşa este. Având în vedere că latina se predă la toate clasele a 8 a şi la clasele de filologie şi ştiinţe sociale, această materie ar putea fi scoasă cu uşurinţă din programă deoarece se predă la puţine clase iar majoritatea profesorilor sunt ori la pensie ori sunt şi profesori de limba română. În concluzie, impactul nu ar fi atât de mare. 

Eu consider că această materie , cu programa prezentă acum, ar trebui scoasă din orarul elevilor. Se predă prea multă gramatică inutilă. Singurul avantaj ar fi ca este folositoare în învăţarea altor limbi de origine latină. Desigur că la clasa a 8 a situaţia stă mult mai tragic: în multe cazuri această limbă nu se practică deoarece Evaluarea Naţională bate la uşă iar elevii preferă să facă teme la matematică în această oră.

O alternativă bună ar fi revizuirea programei şi introducerea unor informaţii importante şi bine de reţinut despre această limbă şi cultură. Elevului i-ar fi foarte folositoare o mică istorie a acestei limbi decât declinări şi conjugări infinite. 

Aşadar, problema o reprezintă conţinutul nicidecum elevii, materia sau profesorul. O revizuire a conţinutului este necesară iar scoaterea acestei limbi din orarul elevului nu este necesară. Lucrurile făcute cu cap vor da roade în viitor dar pentru asta avem nevoie de oameni competenţi şi implicaţi. 
Vă mulţumesc pentru atenţie! 

10 octombrie 2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s